Categories Dekoratornia

Tort bezowy… palce lizać!

Posted on
Tort bezowy… palce lizać!

Tort bezowy z owocami to najlepszy pomysł na niedzielny wakacyjny podwieczorek. No i co, że ma dużo kalorii?! W moim domu jest to jedynie niedzielny deser. Zjadamy go na raz i nigdy nie zostaje do poniedziałku 😉. Lato rozpieszcza nas różnorodnością owoców i grzech nie korzystać. W połączeniu z bezą i bitą śmietaną nie ma nic lepszego.

Taki tort nie jest trudny do wykonania i nie potrzeba wielu składników.

Dużą zaletą jest to, że blaty bezowe można upiec na 1-3 dni przed podaniem.

 

A to mój prosty, sprawdzony przepis:

TORT BEZOWY –
Składniki na 2 blaty bezowe:
• 6 dużych białek
• szczypta soli
• 300 g drobnego cukru
• 2 łyżki cukru trzcinowego
• 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny

Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaję oba cukry, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Następnie dodaję ocet winny lub soku z cytryny i miksuję. Masę bezową rozkładam  na 2 blaszkach wysmarowanych masłem, wyłożonych papierem do pieczenia, na wyrysowanych okręgach o średnicy ok.23 cm. Oba blaty wstawiam do nagrzanego do 180ºC piekarnika z termoobiegiem. Po 5 minutach należy zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut do zarumienienia. Bezy mogą lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Po upieczeniu najlepiej uchylić drzwiczki i zostawić bezy do wystygnięcia na kilka godzin.

Potem zostaje ubicie  śmietany i udekorowanie owocami. I tę czynność zostawiam dzieciom. Najładniej wygląda zestawienie owoców kontrastujących kolorem: czerwonych (truskawki, poziomki, maliny lub czerwone porzeczki) i granatowych (jagoda kamczacka, borówka amerykańska, czarna porzeczka, jagoda czy jeżyna). Na koniec kilka listków melisy lub mięty i tort gotowy 😊

Taki tort bezowy może być tortem urodzinowym

W wersji z kremem na bazie serka mascarpone i polanym gorzką czekoladą świetnie smakuje np. w sylwestrowy wieczór.

A gdy nie mam białek i czasu na pieczenie blatów kupuję gotowe bezy, kruszę je i przekładam warstwowo z bitą śmietaną i owocami. To łatwiejsza ale równie efektowna i smaczna wersja wakacyjnego deseru.

Smacznego! 😊

 

 

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *