Categories Dekoratornia

Zupa dyniowa MNIAM!

Posted on
Zupa dyniowa MNIAM!

Zupa dyniowa – najlepsza na chłodne listopadowe dni

 

Kiedy tylko na straganie pojawiają się dynie na stole w moim domu króluje zupa dyniowa. Najbardziej smakuje mi właśnie w listopadzie, gdy opadają ostatnie liście, za oknem robi się szaro i smutno. Lubię poczuć smak dyni, przełamany rozgrzewającą mocą imbiru i chili…

Nikt już nie może udawać, że jesieni nie ma. Zostaje nam cieszyć się tym, co ze sobą niesie. Nam się kojarzy z dynią. A dynia z pyszną zupą. Taki listopad nam nie straszny:) Specjalistą w gotowaniu zupy dyniowej w naszym domu jest mój mąż. A oto jego prosty przepis:

 

Składniki:

1,5-2,0 kg dyni

2-3 marchewki

2 pomarańcze

1 cebula

5-6 cm imbiru

3 kostki bulionowe warzywne lub wywar z warzyw

2 łyżki oleju

2 łyżki masła

1 puszka mleka kokosowego

pieprz, chili

 

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dynię i marchew obrać, potarkować na tarce z grubymi oczkami, dołożyć do cebuli i jeszcze chwilę podsmażyć.

Przełożyć do garnka i zalać ok.1,5 litra bulionu z 3 kostek warzywnych (tak, żeby warzywa były przykryte wodą). Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać starty imbir i sok z jednej pomarańczy. Doprawić pieprzem i chili do smaku. Zmiksować blenderem. Następnie dodać mleko kokosowe i sok z drugiej pomarańczy i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut często mieszając.

Ozdobić kleksem śmietany lub jogurtu i pestkami dyni. Świetnie smakuje z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego! 😊

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *